0 röster

ÅRETS NYÅRSMENY | 2020

Recept:
NYÅRSMENY: till 4 portioner – Du får gärna med fördel göra det mesta dagen innan. Det mesta går att göra, förutom:
Steka pilgrimsmusslorna, steka biffen, rosta morötterna, och steka kålen.
allt annat värmer du bara på, antingen i mikron, kastrullen eller i ugnen.
__
Förrätt:
– Halstrad Pilgrimsmussla med blomkål, curry och forellrom. Ingredienser:
12st pilgrimsmusslor, jag köpte frusna och tinade upp dom.
100g smör
1msk curry
1 blomkål
1dl grädde/mjölk
salt Picklingslag ( till picklad lök för varmrätt med)
1dl 12% ättika
2dl socker
3dl vatten 4msk forellrom
1 kruka finhackad gräslök Gör såhär:
Blanda picklingslagen och värm upp den.
ta 1/4 av blomkålen och hyvla den tunt på mandolin eller med osthyvel/skalare. lägg den hyvlade blomkålen i skål och häll på den varma picklingslagen så att det täcker.
resten av blomkålen, hackar vi ner och lägger i en kastrull, slår på grädde, vatten och salt. koka sedan blomkålen mjuk och mixa sedan till en slät pure med lite av kokvätskan, antingen med en mixer eler stavmixer (har man varken hemma så går det att mosa med elvisp med.( den blir inte lika slät dock.
smaka av med chamapngevinäger/ vitvinsvinäger och salt.
torka av pilgrimsmusslorna och stek dom i en het oljad och saltad stekpanna i ca 2min vänd och gå i med smör och curry. stek ytterligare 1 minut. stäng av värmen.
montera ihop rätten. blomkålspure i botten. på med pilgrimsmusslorna, currysmöret, picklad blomkål, forellrom och gräslök.
__ VARMRÄTT:
Stekt Ryggbiff med rostad morotskräm, grönkål, rödvinssås, tryffelkräm och picklad steklök Kött:
1kg ryggbiff i bit, delad i två.
2 vitlök
1/2 kruka timjan eller 1tsk torkad timjan
100g smör Morotspure:
ca 6-8st morötter, ner skivade
100g smör
1vitlöksklyfta
3dl grädde Sås:
3-4 dl rödvin,( helst en med hög fruktsyra, behöver inte vara dyrt, husets röda du hittar på typ coop eller ica funkar med.)
1st gullök, hackad
1/2 kruka timjan eller 1tsk torkad timjan
2dl vatten
3 msk kalvfond/oxfond
1.5msk socker
2msk kikomann sojasås
2msk champangevinäger/vitvinsvinäger
1-2tsk picklad lök lag.
salt o peppar Tryffelkräm:
2dl majonäs
1msk tryffelolja
1msk svartpeppar Picklad steklök:
10st steklökar
3dl av picklingslagen ( se pilgrimsmusslornas recept) Tillbehör:
ca 400g morötter
1msk hackad persilja ( om man vill )
4 nävar grönkål Topping, gräslök, oxalis. Gör så här: Tryffelkräm:
Blanda allt. Picklad steklök: ( gör gärna dagen innan )
skala löken och dela i mitten, stek sedan in en het stekpanna tills dom blir brända. ha i en burk och slå på den varma picklingslagen ( samma som till blomkålen) Morotskräm:
I en kastrull ha i de skivade morötterna, smöret, vitlöken, koka på medelhög värme ca 15min, rör om då och då.
när dom blivit lite mörkare i färg gå i med grädde och koka ner ca 3-4min.
mixa slät och smaka av med salt. Sås:
I en kastrull ha i den hackade löken och fräs i rapsolja ha i socker och fräs tills brun på medelhög värme, gå i med champangevinäger, koka 1 min, gå i med soja och med rödvinet och koka ner till hälften. gå i med resten, koka upp och låt puttra på medelvärme tills önskad konsistens, ( ca 1/2 av vätskan finns kvar, typ 30min). red av med Maizena och vatten mix och smaka av med salt, peppar och den picklade löklagen Biff:
Ta ut Biffen från kylen minst 15min innan, (det går snabbare då)
Sätt ugnen på 90°c.
olja in och salta biffen (Rapsolja), stek sedan biffen i en riktigt het stekpanna med rapsolja tills fin färg på ena sidan, ca 2-3min. (OBS: det kommer att bli mycket rök)
vänd biffen och sänk värmen till medelhög gå i med vitlök, smör, peppar och timjan, ös biffen några gånger, lyft av den från stekpannan, lägg på en plåt/ tallrik och lägg in den i ugnen tills en innertemperatur på 50°c( medium rare, för medium 60°c),
ta ut och låt vila minst 5min.
Sätt ugen på 180 och rosta morötterna med olja, salt och vitlök, ca 30min. ta ut och och ha på hackad persilja.
( Tips: när morötterna kommer ut från ugnen så brukar jag tjoffa in köttet igen i ca 1-3min för att det ska bli varmt igen och få lite ytvärme, innan vi sen skär upp köttet.
Stek grönkål och den picklade löken i rapsolja ca 3-4min.
Servera allt! __ Dessert:
Kokos pannacotta med passionsfrukt: ( gör gärna dagen innan) 1dl socker
400ml kokosgrädde
4dl naturell yoghurt
5st gelatinblad
4st passionsfrukter
3msk honung
5msk rostade kokosflan ( finns att köpa i butik) Gör såhär:
lägg gelatinet i blöt, minst 5-7min.
Värm på medelvärme socker och kokosgrädde till sockert löst upp sig.och vätskan blivit varm
Krama ordentligt ur gelatinbladen och ha i dom i kokosvätskan, stäng av värmen. vispa ordentligt ut dom. ha i den naturella yoghurten, vispa. överför sen smeten till små glas eller i en stor bunke, välj själv.
ställ i kylen i minst 3timmar eller tills smeten satt sig, gärnma över natten.
blanda passion och honung. ha på det i glasen när pannan cottan stelnat. toppa med rostade kokosflarn och servera. Gott nytt år på dig din Spiskrigare!

Författare: Filip Poon

Välkommen till min sajt! Lämna gärna en kommentar nedan eller på någon av mina andra kanaler.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x