ÅRETS NYÅRSMENY | 2021
Här hittar du min KOKBOK ”FAVORITER”
https://www.adlibris.com/se/bok/favoriter-… Här Finns Jag på TikTok:
https://www.tiktok.com/@filippoon Och här på Instagram: @filippoon
https://www.instagram.com/filippoon/ För jobbkontakt: Filipp8n@gmail.com
______________________________ Recept: FÖRRÄTT:
Liten stekpanna: https://adtr.co/92ennb Råraka:
4portioner:
800g fast potatis ( jag använde mandelpotatis)
1tsk salt
rapsolja
100g smör Tillbehör:
300g valfri rom ( jag använde tångkaviar)
2dl creme fraiche
1citron, klyftad
1kruka gräslök,finhackad
1stor rödlök, finhackad Gör såhär:
Riv på grova sidan potatisen. hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek i rapolja och smör ett tunt lager av den rivna potatisen, ca 3-4min på varje sida.
blanda rödlök och gräslök.
servera med alla tillbehör. _______________ VARMRÄTT: Termometer: https://adtr.co/VhNVkC Perfekt Biff med Rödvinssås:
4 portioner Ryggbiff
1 kg ryggbiff i bit, delad i två eller tre tjocka bitar ( gärna med fettkappa kvar)
2 vitlöksklyftor
100 g smör
½ kruka timjan eller 1 tsk torkad
rapsolja, till stekning Sås
1 gul lök, hackad
1 ½ msk strösocker
2 msk champagnevinäger eller vitvinsvinäger
2 msk kikkoman sojasås
4 dl rödvin, helst med hög fruktsyra
2 dl vatten
3 msk oxfond eller kalvfond
½ kruka timjan eller 1 tsk torkad
salt och peppar Potatispuré:
1kg potatis, mjölig, jag använde mandelpotatis
100g smör
2dl mjölk
2dl grädde
salt 200g hair coverts
2st schallottenlökar, skivade Gör så här:
Skala och Koka potatisen mjuk i rikligt saltat vatten.Värm smöret, mjölken och grädden tills varm ( i mikron ). sila av vattnet från potatisen, pressa genom potatispress och gå i med den varma mosvätskan, blanda allt, smaka av med salt. ( har du ingen potatispress så kan du mixa allt med elvisp istället*) Rödvinsås:
Fräs lök i rapsolja i en kastrull. Tillsätt socker och fräs lök och socker på medelhög värme tills det blir brunt. Häll i vinäger och koka i 1 minut, häll sedan i soja och rödvin och koka ner till hälften. Tillsätt resterande ingredienser utom maizena, koka upp och låt puttra på medelvärme till önskad konsistens – ett bra mått är att cirka hälften ska vara kvar, det tar cirka 20 minuter. Red av med Maizena utrört i vatten och smaka av med salt, peppar. Perfekt biff:
Ta ut den minst 15 minuter innan du ska tillaga den. Sätt ugnen på 100 grader. Olja in och salta biffen, stek den sedan i en riktigt het stekpanna med lite mer rapsolja tills den får fin färg på ena sidan, i 2-3 minuter (OBS, Det kommer att ryka rejält!).
Vänd biffen stek 1 minut och sänk värmen till medelhög, tillsätt vitlök, smör, peppar och timjan. Ös biffen några gånger, ca 2 min, ta upp den ur stekpannan och lägg på plåt, häll över smöret från stekpannan. Ställ in i ugnen och låt den gå till en innertemperatur på 50 grader (medium rare,) för medium 60 grader.
Ta ut köttet och låt det vila i minst 5 minuter innan du skär upp. Tips: Ställ in köttet igen i 1-2 minuter på 200°c för att det ska bli varmt igen. Fräs lite hair coverts och schallottenlök till. ________________ DESSERT: Chokladkräm med friterat bovete och färska bär:
tar ca 3h ( går att göra krämen dagen innan),
Obs satsen jag gjorde i filmen var för mer än fyra portioner. Ingredienser:
OBS: För 2 PORTIONER ( går att dubbla ) 2dl grädde
2dl mjölk
60g socker ( 3/4 dl)
5st äggulor
150g mörk 70% choklad, nerdelat i mindre bitar 1 ask hallon
1 ask blåbär
florsocker 3msk bovete
1dl rapsolja Gör såhär:
i en kastrull blanda grädde, mjölk, socker och äggulor, sätt värmen på medel och vispa konstant tills krämen tjocknat, det gör den på 85°c. var försiktig så att du inte krämen koagulerar.
häll över den nu tjocka smeten i en skål med chokladen i, blanda tills chokladen löst upp sig, överför smeten till en form eller låt ligga kvar i skålen, lägg plast på ytan, ( för att förhindra att en hinna bildas), och ställ in i kylen, låt svalna helt.
Fritera under tiden bovetet i olja i ca 3-4min på 160-170°c. ta upp och salta.
När chokladkrämen blivit kall, överför till spritspåse och montera ihop dessertan, chokladkräm i botten, följt av bär och bovete och florsocker.
njut! Gott nytt år! ______________________________ MIN KÖKSUTRUSTNING: Kockkniv Denna rekomenderar jag!: https://adtr.co/YbViUB
Fancy Kockniv: https://adtr.co/slFyk3
Brödkniv: https://adtr.co/XmcR9r
Bästa kniv setet: https://adtr.co/zws3YS
Lång trancherkniv: https://adtr.co/FXJmRZ
Dunderkniv: https://adtr.co/z8f5PA
Knivblock: https://adtr.co/x8wSYs
Kniv slip jag använder: https://adtr.co/vS1Lr6
Fint Brynstål: https://adtr.co/zRn1bM
Grovt Brynstål: https://adtr.co/1L5s6t
Mandolin: https://adtr.co/APUX7C
Träskärbräda: https://adtr.co/kankf1
Stor Träskärbräda: https://adtr.co/le5ef7
Plastflaska med olja i: https://adtr.co/qQDrxY
BÄSTA Stekpannan ”vanlig storlek”: https://adtr.co/DiSKWS
Mellan stekpanna: https://adtr.co/SmQ2W9
Rivjärn: https://adtr.co/3tbWYO
Du kanske också gillar
Vilken Youtuber Gör Bäst Pizza? | Ft. Mapadax
Hej och Välkomna vänner till min Kanal med mig Filip Poon! 😊 In och ge lite kärlek till Mapadax: https://www.youtube.com/channel/UCTmrJwoms… – Tanken med denna kanalen är att vi tillsammans ska skapa ett så kallat Mat- community! 💚 Här Finns Jag på TikTok: https://www.tiktok.com/@filippoon Och här på Instagram: @filippoon https://www.instagram.com/filippoon/ För jobbkontakt: Filipp8n@gmail.com ______________________________ Recept: ______________________________ … Continued
Så Gör Du Bearnaisesås Hemma!
Hej och Välkomna vänner till min kanal med mig Filip Poon! 😊 BEA: Bea reductionen: 6st dragonstjälkar 1msk torkad dragon 6st Shalottenlökar 150ml rödvinsvinäger Bea: 250g Smör 2 äggulor 2-3msk av Reductionen 1msk hackad dragon 1msk hackad körvel 10 droppar tabasco ½ tsk worchestersås 1 citron klyfta Salt Matutmaningen: 👊😁 – Kommentera med 3 olika … Continued
Hur lyxig kan man göra Mac & Cheese?
( Reklam För Bavaria blu och Wernersson Ost ) Här hittar du mer ostar: https://www.wernerssonost.se/kategori… Citat från Bavaria blu: ”Om du har fjället i dina ådror är du från Bergader.” ”Det är lätt att märka att moder jord har varit god mot oss. Täta skogar, ren luft, gröna ängar, betande kor och berg vars toppar … Continued
Vilken Youtuber Gör Bäst Pizza? | Ft. SampeV2
PIZZA CHALLENGE! VILKEN YOUTUBER GÖR BÄST PIZZA?! 🍕 Det ska vi ta reda på ! In Och Ge SampeV2 Kärlek på hans kanal! https://www.youtube.com/user/SampeV2 BORJAR videon vi gjorde: https://www.youtube.com/watch?v=WvSFWLsLr3… Hej och Välkomna vänner till min Kanal med mig Filip Poon! 😊 – Tanken med denna kanalen är att vi tillsammans ska skapa ett så kallat … Continued
VLOGG #1: Nya Matäventyr i Hong Kong!
Hej och Välkomna vänner till min Kanal med mig Filip Poon! 😊 – Tanken med denna kanalen är att vi tillsammans ska skapa ett så kallat Mat- community! 💚 Där inga frågor är för dumma, Där Maten står i centrum och Där vi gemensamt växer som glada matlagare! Den här kanalen handlar om att dela … Continued
Lär Dig Blanda de 3 Vanligaste Drinkarna! | Ft. David Kringlund
Hej och Välkomna vänner till min Kanal med mig Filip Poon! 😊 In och ge lite kärlek till David! https://www.youtube.com/channel/UCW_TXiiCl… Här finns han och Kim (Kameramannen) på instagram: ( Tack Till Kim!) Kim: https://www.instagram.com/kimsjoberg/ David: https://www.instagram.com/davidkringlund/ Is Leverantören: https://mriceman.com/se/ – Tanken med denna kanalen är att vi tillsammans ska skapa ett så kallat Mat- community! … Continued