0 röster

ÅRETS NYÅRSMENY | 2021

Gott Nytt År På Er!!
Här hittar du min KOKBOK ”FAVORITER”
https://www.adlibris.com/se/bok/favoriter-… Här Finns Jag på TikTok:
https://www.tiktok.com/@filippoon Och här på Instagram: @filippoon
https://www.instagram.com/filippoon/ För jobbkontakt: Filipp8n@gmail.com
______________________________ Recept: FÖRRÄTT:
Liten stekpanna: https://adtr.co/92ennb Råraka:
4portioner:
800g fast potatis ( jag använde mandelpotatis)
1tsk salt
rapsolja
100g smör Tillbehör:
300g valfri rom ( jag använde tångkaviar)
2dl creme fraiche
1citron, klyftad
1kruka gräslök,finhackad
1stor rödlök, finhackad Gör såhär:
Riv på grova sidan potatisen. hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek i rapolja och smör ett tunt lager av den rivna potatisen, ca 3-4min på varje sida.
blanda rödlök och gräslök.
servera med alla tillbehör. _______________ VARMRÄTT: Termometer: https://adtr.co/VhNVkC Perfekt Biff med Rödvinssås:
4 portioner Ryggbiff
1 kg ryggbiff i bit, delad i två eller tre tjocka bitar ( gärna med fettkappa kvar)
2 vitlöksklyftor
100 g smör
½ kruka timjan eller 1 tsk torkad
rapsolja, till stekning Sås
1 gul lök, hackad
1 ½ msk strösocker
2 msk champagnevinäger eller vitvinsvinäger
2 msk kikkoman sojasås
4 dl rödvin, helst med hög fruktsyra
2 dl vatten
3 msk oxfond eller kalvfond
½ kruka timjan eller 1 tsk torkad
salt och peppar Potatispuré:
1kg potatis, mjölig, jag använde mandelpotatis
100g smör
2dl mjölk
2dl grädde
salt 200g hair coverts
2st schallottenlökar, skivade Gör så här:
Skala och Koka potatisen mjuk i rikligt saltat vatten.Värm smöret, mjölken och grädden tills varm ( i mikron ). sila av vattnet från potatisen, pressa genom potatispress och gå i med den varma mosvätskan, blanda allt, smaka av med salt. ( har du ingen potatispress så kan du mixa allt med elvisp istället*) Rödvinsås:
Fräs lök i rapsolja i en kastrull. Tillsätt socker och fräs lök och socker på medelhög värme tills det blir brunt. Häll i vinäger och koka i 1 minut, häll sedan i soja och rödvin och koka ner till hälften. Tillsätt resterande ingredienser utom maizena, koka upp och låt puttra på medelvärme till önskad konsistens – ett bra mått är att cirka hälften ska vara kvar, det tar cirka 20 minuter. Red av med Maizena utrört i vatten och smaka av med salt, peppar. Perfekt biff:
Ta ut den minst 15 minuter innan du ska tillaga den. Sätt ugnen på 100 grader. Olja in och salta biffen, stek den sedan i en riktigt het stekpanna med lite mer rapsolja tills den får fin färg på ena sidan, i 2-3 minuter (OBS, Det kommer att ryka rejält!).
Vänd biffen stek 1 minut och sänk värmen till medelhög, tillsätt vitlök, smör, peppar och timjan. Ös biffen några gånger, ca 2 min, ta upp den ur stekpannan och lägg på plåt, häll över smöret från stekpannan. Ställ in i ugnen och låt den gå till en innertemperatur på 50 grader (medium rare,) för medium 60 grader.
Ta ut köttet och låt det vila i minst 5 minuter innan du skär upp. Tips: Ställ in köttet igen i 1-2 minuter på 200°c för att det ska bli varmt igen. Fräs lite hair coverts och schallottenlök till. ________________ DESSERT: Chokladkräm med friterat bovete och färska bär:
tar ca 3h ( går att göra krämen dagen innan),
Obs satsen jag gjorde i filmen var för mer än fyra portioner. Ingredienser:
OBS: För 2 PORTIONER ( går att dubbla ) 2dl grädde
2dl mjölk
60g socker ( 3/4 dl)
5st äggulor
150g mörk 70% choklad, nerdelat i mindre bitar 1 ask hallon
1 ask blåbär
florsocker 3msk bovete
1dl rapsolja Gör såhär:
i en kastrull blanda grädde, mjölk, socker och äggulor, sätt värmen på medel och vispa konstant tills krämen tjocknat, det gör den på 85°c. var försiktig så att du inte krämen koagulerar.
häll över den nu tjocka smeten i en skål med chokladen i, blanda tills chokladen löst upp sig, överför smeten till en form eller låt ligga kvar i skålen, lägg plast på ytan, ( för att förhindra att en hinna bildas), och ställ in i kylen, låt svalna helt.
Fritera under tiden bovetet i olja i ca 3-4min på 160-170°c. ta upp och salta.
När chokladkrämen blivit kall, överför till spritspåse och montera ihop dessertan, chokladkräm i botten, följt av bär och bovete och florsocker.
njut! Gott nytt år! ______________________________ MIN KÖKSUTRUSTNING: Kockkniv Denna rekomenderar jag!: https://adtr.co/YbViUB
Fancy Kockniv: https://adtr.co/slFyk3
Brödkniv: https://adtr.co/XmcR9r
Bästa kniv setet: https://adtr.co/zws3YS
Lång trancherkniv: https://adtr.co/FXJmRZ
Dunderkniv: https://adtr.co/z8f5PA
Knivblock: https://adtr.co/x8wSYs
Kniv slip jag använder: https://adtr.co/vS1Lr6
Fint Brynstål: https://adtr.co/zRn1bM
Grovt Brynstål: https://adtr.co/1L5s6t
Mandolin: https://adtr.co/APUX7C
Träskärbräda: https://adtr.co/kankf1
Stor Träskärbräda: https://adtr.co/le5ef7
Plastflaska med olja i: https://adtr.co/qQDrxY
BÄSTA Stekpannan ”vanlig storlek”: https://adtr.co/DiSKWS
Mellan stekpanna: https://adtr.co/SmQ2W9
Rivjärn: https://adtr.co/3tbWYO

Författare: Filip Poon

Välkommen till min sajt! Lämna gärna en kommentar nedan eller på någon av mina andra kanaler.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x