Filmen görs i samarbete med Malmö stad inom projektet Food Wave, som delfinansieras av EU genom Development Education and Awareness Raising Programme (DEAR). Food Wave är ett internationellt projekt som vill uppmuntra fler att äta bra för både hälsan och planeten. Ambitionen är att skapa ett internationellt nätverk av engagerade personer som tillsammans driver matfrågan framåt. Läs mer om projektet på www.foodwave.eu och följ arbetet på instagram via @foodwaveproject.
Recept:
Okonomiyaki
För 2 personer
Smet:
2 dl vetemjöl
2 st ägg
1,5- 2 dl vatten
250g strimlad vitkål, (ca 2 nävar)
1/2 tsk salt
rapsolja
Sås:
1/2 dl ketchup
3 msk Worcestershire sås
1 msk japansk soja
Topping:
3msk Majonnäs
Sockerärtor, tunt skivade
Furikake eller sesamfrön
Gör så här:
- I en stor skål, blanda mjöl, ägg, vatten och salt.
- Gå i med den strimlade vitkålen. Rör ordentligt om så att all kål täcks av smeten.
- Gå i med rapsolja i en stekpanna, sätt värmen på medelhög och ha sedan i smeten. Tryck till och forma smeten så att den täcker hela stekpannan.
- Stek i 4-5min.
- Blanda under tiden såsen i en skål.
- Vänd sedan okonomiyakin, antingen med stekspadar eller genom att flippa på en tallrik eller om du är modig så flippa den i luften.
- Stek ytterligare 4-5min fast på medel värme.
- Överför till ett fat, bre på såsen, drizzla över majonnäs, ha på sockerärtorna och strö över furikake.
______
Filips halloumiburgare
15 minuter
4 portioner
Halloumiburgare
4 bitar halloumi eller grillost, lika stora som hamburgerbrödet, hur tunna du vill ha dom väljer du själv.
1 dl maizena eller potatismjöl
1-2dl Rapsolja
Snabbpicklade grönsaker
1 dl ättiksprit, 12 % eller Champagnevinäger
3 msk strösocker
½ gurka, tunt skivad
½ rödlök, tunt skivad
Dressing
2 dl majonnäs
2 msk sesamolja
1 msk chilisås
Till servering
4 hamburgerbröd, toastade på bägge sidorna
1 kruka krispsallad
1st tomat
300g haricots verts
- Börja med de picklade grönsakerna. Blanda ättiksprit och socker i skål och rör tills sockret lösts upp sig. Ha i rödlök och gurka och blanda runt. Ställ åt sidan så länge.
- Blanda ihop dressingen i en skål.
- Fyll en stekpanna med minst 1 cm tjockt lager av rapsolja, hetta upp oljan och vänd halloumin i maizenan, se till så att hela halloumin täcks helt. Stek sedan halloumin på varje sida i ca 3-4min på medelhög värme.
- Rosta hamburgerbröden och bygg sedan burgaren i följande ordning: dressing, salladsblad, tomat, halloumiburgare, gurka, lök och slutligen dressing och bröd.
- Stek haricots verts på hög värme med lite salt ca 2min och servera till ( typ som pommes).
___
Krämig parmesanpasta:
2 personer
15min
250g tagliatelle pasta, eller valfri sort.
Sås:
3 msk olivolja
3st vitlöksklyftor, skivad
1tsk chiliflakes
150g kikärtor på burk, ca 1.5dl (avsköljda i durkslag)
3dl pastavatten
2dl finriven parmesan eller annan smakrik ost
3msk smör
salt
Gör så här:
- Koka pastan i rikligt saltat vatten enligt förpackning men lyft ur när det är ca 2 minut kvar på tillagningstiden.
- I en medelvarm stekpanna, gå i med olivolja, chiliflakes, kikärtor och vitlök, fräs ca en minut.
- Gå i med ca 3dl av pastavattnet. Ha i smör och koka upp någon minut., gå sedan i med pastan som nästan är klar, rör om och låt den gå klart i såsen. Känns såsen för rinnig så låt den koka någon minut till, känns den för tjock så späd den med lite mer pastavatten. Avsluta med att stänga av värmen och gå i med parmesanen. Smaka av med salt och eventuellt lite citron om du känner för det.