ÅRETS NYÅRSMENY | 2021
Här hittar du min KOKBOK ”FAVORITER”
https://www.adlibris.com/se/bok/favoriter-… Här Finns Jag på TikTok:
https://www.tiktok.com/@filippoon Och här på Instagram: @filippoon
https://www.instagram.com/filippoon/ För jobbkontakt: Filipp8n@gmail.com
______________________________ Recept: FÖRRÄTT:
Liten stekpanna: https://adtr.co/92ennb Råraka:
4portioner:
800g fast potatis ( jag använde mandelpotatis)
1tsk salt
rapsolja
100g smör Tillbehör:
300g valfri rom ( jag använde tångkaviar)
2dl creme fraiche
1citron, klyftad
1kruka gräslök,finhackad
1stor rödlök, finhackad Gör såhär:
Riv på grova sidan potatisen. hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek i rapolja och smör ett tunt lager av den rivna potatisen, ca 3-4min på varje sida.
blanda rödlök och gräslök.
servera med alla tillbehör. _______________ VARMRÄTT: Termometer: https://adtr.co/VhNVkC Perfekt Biff med Rödvinssås:
4 portioner Ryggbiff
1 kg ryggbiff i bit, delad i två eller tre tjocka bitar ( gärna med fettkappa kvar)
2 vitlöksklyftor
100 g smör
½ kruka timjan eller 1 tsk torkad
rapsolja, till stekning Sås
1 gul lök, hackad
1 ½ msk strösocker
2 msk champagnevinäger eller vitvinsvinäger
2 msk kikkoman sojasås
4 dl rödvin, helst med hög fruktsyra
2 dl vatten
3 msk oxfond eller kalvfond
½ kruka timjan eller 1 tsk torkad
salt och peppar Potatispuré:
1kg potatis, mjölig, jag använde mandelpotatis
100g smör
2dl mjölk
2dl grädde
salt 200g hair coverts
2st schallottenlökar, skivade Gör så här:
Skala och Koka potatisen mjuk i rikligt saltat vatten.Värm smöret, mjölken och grädden tills varm ( i mikron ). sila av vattnet från potatisen, pressa genom potatispress och gå i med den varma mosvätskan, blanda allt, smaka av med salt. ( har du ingen potatispress så kan du mixa allt med elvisp istället*) Rödvinsås:
Fräs lök i rapsolja i en kastrull. Tillsätt socker och fräs lök och socker på medelhög värme tills det blir brunt. Häll i vinäger och koka i 1 minut, häll sedan i soja och rödvin och koka ner till hälften. Tillsätt resterande ingredienser utom maizena, koka upp och låt puttra på medelvärme till önskad konsistens – ett bra mått är att cirka hälften ska vara kvar, det tar cirka 20 minuter. Red av med Maizena utrört i vatten och smaka av med salt, peppar. Perfekt biff:
Ta ut den minst 15 minuter innan du ska tillaga den. Sätt ugnen på 100 grader. Olja in och salta biffen, stek den sedan i en riktigt het stekpanna med lite mer rapsolja tills den får fin färg på ena sidan, i 2-3 minuter (OBS, Det kommer att ryka rejält!).
Vänd biffen stek 1 minut och sänk värmen till medelhög, tillsätt vitlök, smör, peppar och timjan. Ös biffen några gånger, ca 2 min, ta upp den ur stekpannan och lägg på plåt, häll över smöret från stekpannan. Ställ in i ugnen och låt den gå till en innertemperatur på 50 grader (medium rare,) för medium 60 grader.
Ta ut köttet och låt det vila i minst 5 minuter innan du skär upp. Tips: Ställ in köttet igen i 1-2 minuter på 200°c för att det ska bli varmt igen. Fräs lite hair coverts och schallottenlök till. ________________ DESSERT: Chokladkräm med friterat bovete och färska bär:
tar ca 3h ( går att göra krämen dagen innan),
Obs satsen jag gjorde i filmen var för mer än fyra portioner. Ingredienser:
OBS: För 2 PORTIONER ( går att dubbla ) 2dl grädde
2dl mjölk
60g socker ( 3/4 dl)
5st äggulor
150g mörk 70% choklad, nerdelat i mindre bitar 1 ask hallon
1 ask blåbär
florsocker 3msk bovete
1dl rapsolja Gör såhär:
i en kastrull blanda grädde, mjölk, socker och äggulor, sätt värmen på medel och vispa konstant tills krämen tjocknat, det gör den på 85°c. var försiktig så att du inte krämen koagulerar.
häll över den nu tjocka smeten i en skål med chokladen i, blanda tills chokladen löst upp sig, överför smeten till en form eller låt ligga kvar i skålen, lägg plast på ytan, ( för att förhindra att en hinna bildas), och ställ in i kylen, låt svalna helt.
Fritera under tiden bovetet i olja i ca 3-4min på 160-170°c. ta upp och salta.
När chokladkrämen blivit kall, överför till spritspåse och montera ihop dessertan, chokladkräm i botten, följt av bär och bovete och florsocker.
njut! Gott nytt år! ______________________________ MIN KÖKSUTRUSTNING: Kockkniv Denna rekomenderar jag!: https://adtr.co/YbViUB
Fancy Kockniv: https://adtr.co/slFyk3
Brödkniv: https://adtr.co/XmcR9r
Bästa kniv setet: https://adtr.co/zws3YS
Lång trancherkniv: https://adtr.co/FXJmRZ
Dunderkniv: https://adtr.co/z8f5PA
Knivblock: https://adtr.co/x8wSYs
Kniv slip jag använder: https://adtr.co/vS1Lr6
Fint Brynstål: https://adtr.co/zRn1bM
Grovt Brynstål: https://adtr.co/1L5s6t
Mandolin: https://adtr.co/APUX7C
Träskärbräda: https://adtr.co/kankf1
Stor Träskärbräda: https://adtr.co/le5ef7
Plastflaska med olja i: https://adtr.co/qQDrxY
BÄSTA Stekpannan ”vanlig storlek”: https://adtr.co/DiSKWS
Mellan stekpanna: https://adtr.co/SmQ2W9
Rivjärn: https://adtr.co/3tbWYO
Du kanske också gillar
Testar Laga Andras Recept | Lax med Parmesan!
🚨”Videon är i samarbete med MatHem.se”🚨 Jag har fixat en grym rabatt till er på 300 kr på första köpet. Ange koden ”FILIP300” i kassan! Eller 100 kr rabatt för alla kunder med koden FILIP100! Boom! Läs mer och handla hem här: http://bit.ly/2tDmYpA Här Hittar Du Receptet på Mathem.se https://www.mathem.se/recept/krispig-lax-i… Hej och Välkomna vänner till … Continued
Vilken Youtuber Gör Bäst Pizza? | Ft. Emil Hansius & Gordon Dewoon
In och Ge lite Kärlek till Grabbarna! 😁⬇️ Emil Hansius Kanal: https://www.youtube.com/results?search_que… Gordon Dewoons Kanal: https://www.youtube.com/results?search_que… PIZZA CHALLENGE! VILKEN YOUTUBER GÖR BÄST PIZZA?! 🍕 Det ska vi ta reda på ! Hej och Välkomna vänner till min Kanal med mig Filip Poon! 😊 – Tanken med denna kanalen är att vi tillsammans ska skapa ett … Continued
Så gör Du enkelt egen Nutella!
Hej och Välkomna vänner till min Kanal med mig Filip Poon! 😊 – Tanken med denna kanalen är att vi tillsammans ska skapa ett så kallat Mat- community! 💚 Där inga frågor är för dumma, Där Maten står i centrum och Där vi gemensamt växer som glada matlagare! Den här kanalen handlar om att dela … Continued
Filip Testar Duvjakt! | Ft. Madeleine Från SideBySide
Halloj Spiskrigare! Idag Blir det duvjakt me side by side Madeleine OBS! Varning för känsliga tittare, detta är ett jakt avsnitt. Här Hittar ni min KOKBOK ”Favoriter” http://adlibr.is/favoriter In Och Ge Kärlek Till Madeleine och hennes kanal Side by Side: https://www.youtube.com/channel/UCzHnT-QGN… Madeleine Instagram: https://www.instagram.com/madeleinepetters… Här Finns Jag på TikTok: https://www.tiktok.com/@filippoon Och här på Instagram: @filippoon … Continued
Smashed Burger med Picklad Avokado!
Hej och Välkomna vänner till min Kanal med mig Filip Poon! 😊 – Tanken med denna kanalen är att vi tillsammans ska skapa ett så kallat Mat- community! 💚 Där inga frågor är för dumma, Där Maten står i centrum och Där vi gemensamt växer som glada matlagare! Den här kanalen handlar om att dela … Continued
Tom Kha Gai | Filip Poon
Här Hittar ni min KOKBOK ”Favoriter” http://adlibr.is/favoriter Halloj Spiskrigare! Idag blir det Den thailändska rätten Tom kha gai! Här Finns Jag på TikTok: https://www.tiktok.com/@filippoon Och här på Instagram: @filippoon https://www.instagram.com/filippoon/ För jobbkontakt: Filipp8n@gmail.com ______________________________ Recept: Tom Kha Gai Ingredienser: 600ml kyckling buljong 2st citrongräss, grovt delad ca 1 tumstor galangal eller ingefära, grovt delad 2-3 … Continued