Ni Frågade Om Det: Sushi!
__ Recept: Sushi:
Sushimatta för att rulla sushin i. Ca 60-70 bitar Ingredienser: 500g okokt sushi ris (rundkornigt)
1 dl sushi su, (se sida “?”) finns att köpa i butik ( sushivinäger )
200g Färsk lax, skuret i 1cm tjocka stavar
200g av valfri färsk vit fisk, hälleflundra, havsabbore, torsk. Skuret i 1cm tjocka stavar
10st noriark (sjögräsark) Tillbehör: ( välj fritt )
1 avokado,
1 gurka, skivad i 1 cm långa stavar
1 knippe salladslök, stekt i rapsolja
1 knippe sparris, stekt i rapsolja
1 äpple, skivad i stavar
4-5 blad romansallad, skuret i remsor
Chili picklade morötter ( se sida ? )
Sojakokt svamp ( se sida ? )
Tamago yaki ( söt omelette rulle ), ( se sida ? )
chili majo/ sojamajo/ citronmajo/ wasabimajo, ( se sida ?)
Inlagd ingefära
Wasabi
Kikkoman soja sås
Örter Gör så här:
Koka riset enligt förpackning, eller:
Börja med att tvätta riset tills vattnet inte är grumligt, ca 4-5 ggr.
Lägg riset i vatten och låt den svälla ca 10min.
Häll av vattnet och överför riset till en kastrull eller riskokare. Fyll på med vatten tills vattennivån är ca 2 cm över riser. koka snabbt upp, Koka på hög värme tills små hål i riset bildats ca 5-6 min och sätt sedan lock på och sänk värmen till låg, låt stå ca 15 min. Överför sen riset till en stor plåt
Koka så länge ihop sushi su, “(se sida?)”.
Häll ca 1dl av sushi su på riset och blanda försiktigt ihop det med en fuktig träslev eller slickepott.
Låt riset svalna något, rör om med jämna mellanrum, jag brukar stå med solfjäder och fläka riset. Riset ska vara ljummet. Skär och blanda och fixa alla tillbehör,
Lägg ett noriark på sushi mattan med den glansiga sidan nedåt. Fukta dina händer med vatten innan du tar i riset och lägg ett tunt lager ris på noriarket, låt 3 cm längst upp vara utan ris. Fyll med valfri tillbehör, lek runt lite och testa dig fram.
Fukta den rislösa delen av noriarket med lite vatten och rulla ihop rullen, tryck till så rullen håller ihop, obs tryck inte för hårt, du vill bara forma rullen. Gör likadant med alla rullarna, skär sedan i munsstora bitar.
Toppa sen med valfri smaksatt majonäs och garnera gärna med lite örter och sesamfrön. Tillbehören: ( separat sida ) Tamago yaki ( söt omelette rulle )
5st ägg
2 tsk socker
1 msk mirin
1 msk sojasås
1 nypa salt
Rapsolja Gör såhär:
Sätt stekpannan på medelvärme, olja in och blanda äggsmeten. Häll i ett tunt lager av äggsmet i pannan. När den börjar stelna, rulla ihop. Tryck gärna till den lite grann.
Gå i med lite mer olja igen, häll i mer smet. Lyft upp tidigare äggrulle så att den nya smeten kommer in under. När den nya smeten börjat stelna rulla som tidigare. Upprepa processen tills all smet är slut. Häll över på tallrik och låt den svalna.
Skär sen upp i önskade bitar. Sushi su: (går att förvara i flera månader och räcker till ca 20dl okokt ris ) 3dl risvinäger
1.5dl socker
1tsk salt
2-3 små komboblad Gör så här:
Koka ihop allting tills sockert löst upp sig, häll det in en förvaringskål, och använd 1dl av den färdiga su:n till l okokt sushiris. _____________ Sojakokt svamp och böngroddar: 7 champinjoner, skivade
1dl böngroddar
1.5dl soja sås (kikkoman)
1.5dl vatten
1 msk sesamolja koka upp allting förutom böngroddarna och låt småputtra i ca 15 min på låg värme. Stäng av värmen och gå i med böngroddarna.
Såsen som blir över, efter att du använt svampen går att antingen användas på nytt till mer svamp eller så fungerar den utmärkt som soja sås till andra risrätter eller liknande… bara ett tips.
____________ Chilipicklade morot: 2 morot, svarvad eller grovt riven lag:
1/2dl ättika
1dl socker
1 1/2 dl vatten
1/2 tsk chiliflakes gör så här:
Koka upp lagen och häll på de svarvade morötterna. kan förvaras i kylskåp i ca 2veckor. ____________ Kräm: Chilimajo:
1dl majo
2msk kimchibase( eller 1msk sirasha sås eller 1tsk sambal olek)
1/2 tsk sesamolja Sojamajo:
1dl majo
2msk soja Citronmajo:
1dl majo
1/2 citron zest
ca 1msk citronjuice Wasabimajo:
1dl majo
1tsk wasabipaste Gör så här:
Välj vilken kräm du vill ha och blanda ihop ingredienserna bara! Bus enkelt du vet!
___ Min Köksutrustning: Grönsakssvarv:
https://track.adtraction.com/t/t?a=1073119… Min Kockkniv:
https://track.adtraction.com/t/t?a=1073119… Bästa stekpannan! CTX 28cm
https://track.adtraction.com/t/t?a=1073119… Mandolin:
https://track.adtraction.com/t/t?a=1073119…
Du kanske också gillar
Filips Mys Pasta | Vardagsmat!
Hej och Välkomna vänner till min Kanal med mig Filip Poon! 😊 – Tanken med denna kanalen är att vi tillsammans ska skapa ett så kallat Mat- community! 💚 Här Finns Jag på TikTok: https://www.tiktok.com/@filippoon Och här på Instagram: @filippoon https://www.instagram.com/filippoon/ För jobbkontakt: Filipp8n@gmail.com ______________________________ Recept: Filips Mys Pasta: 2portioner ingredienser: Valfri pasta för två … Continued
Ni frågade om det: Spaghetti med Köttfärssås!
Hej och Välkomna vänner till min Kanal med mig Filip Poon! 😊 – Tanken med denna kanalen är att vi tillsammans ska skapa ett så kallat Mat- community! 💚 Där inga frågor är för dumma, Där Maten står i centrum och Där vi gemensamt växer som glada matlagare! Den här kanalen handlar om att dela … Continued
Chop Suey På Grillen av en Äkta Kines! | Pappa Poon!
”I samarbete med Landmann” 🚨OBS! NI HAR 10% RABATT MED KODEN ”FILIP10” 🚨 Här hittar ni Grillen! https://landmann.com/scand/sv/produkt/trit… https://landmann.com/scand/sv/produkt-kate… Wok-pannan: https://landmann.com/scand/sv/produkt/sele… Stekspade: https://landmann.com/scand/sv/produkt/pure… Grilltång: https://landmann.com/scand/sv/produkt/pure… – Tanken med denna kanalen är att vi tillsammans ska skapa ett så kallat Mat- community! 💚 Här Finns Jag på TikTok: https://www.tiktok.com/@filippoon Och här på Instagram: @filippoon … Continued
Stekt Fläskfilé – Så lyckas du!
Hej och Välkomna vänner till min Kanal med mig Filip Poon! 😊 – Tanken med denna kanalen är att vi tillsammans ska skapa ett så kallat Mat- community! Där inga frågor är för dumma, Där Maten står i centrum och Där vi gemensamt växer som glada matlagare! Den här kanalen handlar om att dela mat … Continued
Pasta Pesto På 10min | Hinner Man Laga Det?
🚨”Videon är i samarbete med MatHem.se”🚨 Jag har fixat en grym rabatt till er på 300 kr på första köpet. Ange koden ”FILIP300” i kassan! ELER! 100 kr rabatt för alla kunder med koden FILIP100! BOOM! Läs mer och handla hem här: http://bit.ly/2tDmYpA – Tanken med denna kanalen är att vi tillsammans ska skapa ett … Continued
Kan man tillaga en Djupfryst Stek?
Hej och Välkomna vänner till min Kanal med mig Filip Poon! 😊 – Tanken med denna kanalen är att vi tillsammans ska skapa ett så kallat Mat- community! 💚 Där inga frågor är för dumma, Där Maten står i centrum och Där vi gemensamt växer som glada matlagare! Den här kanalen handlar om att dela … Continued